torsdag 25 mars 2010

Greek Independence Day March 25
Today we have been in Kato Paphos celebrating the Greek Independence Day March 25. This is the day when Gabriel told Maria that she was selected to have a child. The below explanation is for our Swedish friends:

Idag firar vi den Grekiska självständighetsdagen. Den 25 mars är en av de heligaste dagar för grekisk-ortodoxa kristna, bebådelsen av Theotokos. Detta är den dag som ärkeängeln Gabriel meddelade Maria att hon skulle bära ett barn. Biskop Germanos Patras tagit tillfället i akt genom att höja fana revolution, i en akt av trots mot turkarna och markerade början av frihetskriget. Skrik Zito H Ellas och Eleftheria H Thanatos kan fortfarande höras i dag. Dessa frihetskämpar, eller klephts som de kallades, har offrat mycket för sitt land. KOLOKOTRONIS, Nikitara, Karaiskakis, Bouboulina och Mpotsaris är några av hjältarna i revolutionen.

Frihetskriget började år 1821 efter 400 år av ockupation och förtryck av de ottomanska turkarna. (ursprunget till den turkiska beläggning började år 1453 med Konstantinopels eller Istanbuls fall). Striderna pågick i åtta år, tills 1829, då sultanen Mahmud II, accepterade inför sovjetiska trupper vid portarna till Konstantinopel, Greklands självständighet.

Den grekiska flaggan och firandet av grekiska självständighetsdagen den 25 mars har inte förändrats sedan revolutionen mot det Osmanska riket 1821. Den vita krysset i övre vänstra hörnet som täcker fjärdedel av flaggan betyder den viktiga roll som den grekisk-ortodoxa kyrkan i bildandet av Greklands Nation. Den blå och vita ränder omväxlande representerar havet och den obarmhärtiga vågor i Egeiska havet. Enligt legenden uppstod skönhetens gudinna Afrodite från dessa vågor. Det finns nio ränderna representerar varje bokstav i det grekiska ordet för frihet, Eleftheria.

I enclose some pictures from the parades. Fantastic!

Inga kommentarer: